Patatesi soyarak pişirenler dikkat!

Yemek hazırlarken hepimiz sebzeleri soymaktan nefret ederiz. Hazırlık süresini iki katına çıkarır. Ancak çoğumuz sebzelerin kabuğundan hoşlanmadığımız için soymaktan da kaçmayız.

11-03-2017 03:27

Haberler » Sağlıklı Yaşam


Uzmanlara göre sebzelerin kabuklarını soyarak çok büyük bir hata yapıyor, bütün besleyici öğelerini çöpe atıyoruz. Diyetisyen Mary Jane Detroyer, sebzelerin kabuklarında saklı faydalarını  anlattı.
 
Detroyer'a göre sebzelerin kabukları zengin bir lif kaynağı. Özellikle renkli bir kabuğa sahipse. Sebzenin besleyici öğelerinin çoğunluğu kabuğunda bulunuyor. Mesela salatalığın koyu yeşil kabuğu, antioksidanların ve K vitamininin çoğunu içeriyor.

Patates kabuğu ise patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içeriyor. Detroyer patatesi kabuğuyla pişirmeyi öneriyor.
 
Ayrıca sebzelerin kabuklarında bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor. Serbest radikaller fazla üretildiğinde kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Sebzelerin kabuklarındaki C ve E vitaminleri vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor.

Havuç ve biber gibi koyu renk kabuğa sahip sebzeler, antioksidan ile antiinflamatuar etkiye sahip ve karaciğer sağlığını koruyor.
 
Pek çok insan böcek ilaçlarından korktukları için sebzelerin kabuklarını soymayı tercih ediyor. Detroyer bunun iyi yıkamayla halledilebileceğini söylüyor.

Etiketler : Patatesi - soyarak - pişirenler - dikkat! -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist