Takip Et : Bugün : 24 Nisan 2014 03:59
Ana Sayfam Yap Favorilerime Ekle Hakkımızda Üye İşlemleri İletişim Sitene Ekle Site Haritası RSS
En iyi bitkisel masaj yağları
Bitkisel değerler. Bitkisel yağlar hakkındaki bir miktartemel bilgiyle her uygulama için jygun bir masaj ortamı yaratabilirsiniz. Böylece müşterinize etkili ve doğal bir cilt bakımıyla ve kişisel hizmetinizle çifte bir zevk tattırmış olursunuz.

Yıllar boyunca ucuz mineral yağları masaj kabininin tek hükümdarı olmuştu (özellikle de endüstri ülkelerinde). Bunlar etken maddeler içermiyor ve yalnızca masaj sırasında bedende acıya neden olabilecek sürtünme hareketlerini engellemekte kullanılıyordu. Bu zamanlar artık geride kaldı. Bugünkü tüketiciler daha fazla bilgiye sahip ve çevre korunması ile ürünün kalıcı etkisine daha fazla önem veriyor. Ayrıca kişisel ve müşteriye yönelik bir hizmet almayı istiyorlar. Bugün masaj işlemi için piyasada 40'ın üzerinde bitkisel sıvı yağ, tereyağ ve yarı katı yağlar bulunmakta olup -klasiklerden zeytinyağı ve hindistancevizi yağı, egzotik ürünlerden kukui cevizi yağı ile tamanu yağı gibi- bunların haricinde, ödemesi kolay fiyatlarla ve ticari miktarlarla vitrinlerde yer alıyor.


Önemli özellikler Bir yağın kullanım olanaklarını doğru tespit edebilmek, yağı doğru bir biçimde muhafaza etmek ve kullanmak için şu özelliklerinin bilinmesi gerekir: Yağ asitlerinin spekırumu: Yağın dayanıklılığı ve akış özelliği. Bir yağın kullanılırlığı, içerdiği yağ asidi miktarına bağlıdır.
¦ Yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren yağlar (PUFA), Bitkisel yağlar cildi besler ve vitaminlerle antioksidanlar gibi değerli maddeler sağlar.

aslında ışık ve sıcaklığa karşı düşük oranda doymamış yağ asidi içeren yağlara oranla daha hassastır.
¦ Yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren yağlar cildin geçirgenliğini düzeltir ve daha hızlı emilirler.
¦ Doymamış yağ asitlerinin oranı azaldıkça yağ daha koyu bir hal alır.
İyot sayısı: İyot sayısı 100 gram yağa bağlı olan iyodun gram miktarını verir. Bu rakam doymamış asitlerin miktarını veren bir ölçüdür. İyot sayısı ne kadar yüksekse, doymamış asitlerin miktarı da o kadar fazla demektir. Yağ cilde daha iyi nüfuz eder, ancak ışığa ve sıcaklığa karşı da o ölçüde hassasiyet gösterir (yani ömrü daha kısadır).
Sheabutter'in iyot sayısı yaklaşık 50'dir. Buna karşın ceviz yağının iyot sayısı 150'dir.
Titrasyon ve erime noktası: Genel olarak sıvı yağların erime seviyesi 20 derecenin altındadır. Bu onların oda sıcaklığında sıvı halde oldukları anlamına gelir. Tek başlarına kullanılmayan ve sıvı yağlarla karıştırılan katı yağlar, mumlar ve tereyağları durumunda, bunların erime noktalarını bilmek yararlıdır. Örneğin Sheabutter'in erime derecesi 32-45 CC arasındadır.


Sabunlaşma yapmayan kısımlar Sabunlaşma yapmayan kısımların yüzde miktarı, yağ sabunlaştırıldıktan sonra organik çözücülerle ayrılabilen ve 105 °C'de uçucu olmayan kısımların yüzdesidir. Bunlar arasında sterol, tocoferol (E vitamini), polyfenol, anti oksidanlar ve hidrokarbonlar bulunur (triterpen grubunda yer alan squalan'lar da bulunur). Sheabutter'in sabunlaşma yapmayan bölümü %2 -11 arasındadır.


Önemli taşıyıcı yağlar Kayısı çekirdeği yağı (Prunus armeniaca kernel oil) İçinde bol miktarda sıvı yağ ve Iinolik asit mevcuttur. Hafif bir yağ olup biraz yağlayıcıdır, cilde iyi yayılır ve kolay emilir. Geride bıraktığı cilt hissi harikadır. Hassas ciltler, bebek ciltleri ve aroma terapisi için uygun bir yağdır. Baş ve saç masajı için iyidir ve çok iyi bir makyaj silicisidir. Egzamalardaki kaşıntı hissini azaltır.


Argan yağı (Argania spinosa oil) Fas altını da denen bu yağın fiyatı yüksek olduğundan yalnızca diğer yağlarla karıştırılarak kullanılır. Argan yağı, Iinolik asitleri gibi, doymamış yağ asitleri açısından zengin olup yüksek oranda E vitamini içerir (anti oksidan bir maddedir). Ciltteki hidro lipit tabakasını yeniler, bu nedenle kuru, olgun ve bariyerleri hasarlı ciltler için değerli bir yağdır. Serbest radikallerin nötrleştirilmesi ve hücrelerin yenilenmesi bu yağın en önemli etkileri arasındadır.


Avokado yağı (Persea gratissima oil) Masaj için mutlaka gerekli bir yağdır. Bu yağ phytosterin, squalan, lecithin, carotinoid ve vitaminler içerir (A, Bl, B2, D ve E, vitaminleri ile biotin). Cildin boynuz tabakasına iyi nüfuz eder ve nemlendirici bir etkisi vardır. Cildin görünümünü güzelleştirir ve kirliliklerin giderilmesinde yardımcı olur. Kuru, hassas, pullanmış ciltler, saçlar ve tırnaklar için tavsiye edilir. Güçlü kokusundan ve renginden dolayı çoğu zaman karışım olarak kullanılır.


Babassusyağı (Orbignya oleifera oil) Babassusyağı hindistancevizi yağının Brezilyalı kardeşidir. Bu yağın avantajı cilt üzerinde komedon (siyah sivilceler) oluşturmamasıdır.


Bu yağ babassus palmiyesinin çekirdeklerinden elde edilir, boynuz tabakanın içine yüzeysel olarak çekilir ve cilt üzerinde yağlı bir etki bırakır. Erime noktası 21 -26 °C derece arasında olduğundan genelde oda sıcaklığında sıvı halde bulunmaz. Laurin, mystrin asit, vitamin ve mineral madde açısından zengindir, kuru, yıpranmış ve iltihaplı ciltlere iyi gelir.


lojoba yağı (Simmondsia chinensis oil) Kimyasal açıdan bakıldığında, iojoba yağı bir yağ değil, mumdur. Bu nedenle dayanıklılığı mükemmeldir. Bu maddeye haklı olarak sıvı altın adı da verilmiştir. Zira (soğuk preslenmiş ise) E vitamini açısından zengindir, amino grup asitler ve mineraller içerir, lojoba yağı cilt tarafından hızla emilir, yağ tabakası bırakmaz ve cildin nem kaybetmesini engeller. Bağdokuyu güçlendirir ve kırışıklıkları önler. Anti bakteriyeldir, bu nedenle yağlı, kirli ve akneli ciltlerin tedavisinde kullanılabilir. Tırnaklar için de değerli bir yağdır, lojoba yağı serinletici bir yağ olup, yaz mevsiminde yapılacak masajlar için uygundur.


Badem yağı (Prunus dulcis var. dulcus) Tatlı badem yağı, masaj yağlarının başını çeken geniş kullanımlı bir klasik yağdır. Bu yağ A, Bl, B2, B6 ve E vitaminlerini içerir. Her cilt tipine uygundur. Bebek ciltleri ve hassas ciltler için rahatlıkla kullanılabilir. İltihapları hafifleten etkisi vardır. Örneğin güneş yanıkları için başarıyla kullanılır. Badem yağı cildin içine iyi nüfuz eder ve cildi yağlar. Egzama, sedef hastalığı, dermatit gibi rahatsızlıklarda kaşınma hissini hafifletir. Kuru ve pullu ciltlere de iyi gelir. Badem yağı ne yazık ki çabuk bozulan bir yağdır. Badem yağının dayanıklılığı, içine lojoba yağı ve/veya E vitamini katılarak artırılabilir.


Zeytinyağı (Olea europaea oil) Zeytinyağı insanlık tarihindeki en eski yağlardandır. En önemli etken maddesi polyfenol'dur. Bu madde antioksidan işleve sahiptir.


Kışın kuru ciltler için kullanılır. Zeytinyağının nemlendirme etkisi bulunmaz. Cilt bariyerine de etkisi yoktur. Kepekli saçlar için de uygun değildir. Zeytinyağında 2005 yılında oleocanthal keşfedilmiştir. Bu etken maddenin aspirin gibi iltihapları önleyen, ağrıları hafifleten bir etkisi mevcuttur. Zeytinyağı uzun yaz tatilinden sonra veya ağrıyan eklemlere iyi gelen etkili bir masaj yağıdır. Alerjik tepkilere neden olabilir.


Susam yağı (Sesamum indicum oil) Bu yağ da zeytinyağı ile birlikte tarihin en eski yağlarındandır. Ayurveda tıbbında ve abhyanga ile shirodhara gibi uygulamalarda büyük bir Öneme sahiptir. Susam yağında sesamolin (doğal bir muhafaza maddesidir), A, B vitaminleri ile yüksek oranda tokoferol Argan yağı üretiminin Fas'ta yaşayan Berberi kabilelerin ekonomik durumları üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Avokado meyvesinin etli kısmından elde edilen yağ, kuru ciltlerin bakımını yapar ve saçları yumuşatır.


 Kavrulursa içindeki antioksidan maddelerin oranı yükselir. Kavrulmuş yağın keskin bir kokusu vardır. Bu yağ cilt tarafından hızla emilir. Keskin kokusu nedeniyle daha hafif yağlarla karıştırılarak tatbik edilir. Olgun, kuru ve kan dolaşımları kötü olan ciltler için çok uygundur. Susam yağı cilt ve bedenin zehirlerinden arıtılması için kullanılan bir kür yağıdır. Isıtıcı özelliği nedeniyle kışın yapılan masajlar için uygundur. Sportif yağlara kasları gevşetmek için katılır. Cildi gerginleştirip kan dolaşımını harekete geçirir ve hücre metabolizmasını uyarır (çoğunlukla selülit tedavisinde kullanılır).

PRATİK İPUÇLARI
¦ Masaj yağınıza Jojoba yağı veya buğday filizi yağı (yaklaşık %$ - ıo kadar) karıştırarak bunun çok kıvamlı olmasını önleyin.
¦ Yağ kabının tüm içeriğini ısıtmayın, yağı küçük porsiyonlar halinde tatbik edin.
¦ Yağları ışık geçirmeyen kaplarda muhafaza edin. Kabı yağ ile iyice doldurarak havayla temas etmesini önleyin.
Soğuk olarak preslenmiş yağlarda değerli içerik maddeleri bulunur« Tatlı bademden kazanılan yağ, cilt bakımında kullanılan en pahalı yağlardan biridir.

Ayçiçeği yağı (Helianthus annuus seed oil) İçindeki yüksek tokoferol oranından dolayı ayçiçeği yağı ışığa ve sıcaklığa karşı çok hassastır. Bu nedenle az miktarlarda satın alınıp, muhafaza edilmelidir. Ciltte hızlı bir biçimde emilir ve yağlı bir his bırakmaz.
Normal ve yağlı ciltler için kullanılır. Ayçiçeği yağı bitkisel mazeratlann (hayvansal ve bitkisel uçucu maddelerin soğuk işlemle ve suyla ayrılması suretiyle elde edilen madde) elde edilmesinde kullanılır.

Üzüm çekirdeği yağı (Vitis vinifera oil) Bu yağ genellikle ekstraksiyon işlemi ile elde edilir. Presle elde edilen yağ, ekstraksiyonla elde edilen yağdan beş misli daha pahalıdır. Üzüm çekirdeği yağı cildi yağlanmış hissini bırakmadan yumuşatır.
Antioksidan içeriğinin bol olması nedeniyle güneşten korunma ürünlerinin içine katılır. Olgun ve yıpranmış ciltler için ve akne tedavisinde kullanılır. Bu yağın yara iyileştirici özelliği birçok çalışmada kanıtlanmıştır.

Buğday filizi yağı (Triticum vulgare germ oil) Bu çok yoğun bir yağdır ve ancak %10 15'lik bir seyreltilmiş karışım halinde kullanılabilir. İçerisindeki yağlarda çözünen vitaminlerden (A, D, E ile yağda çözünen B ailesi vitamini ve F vitamini) ve anti aging etkisinden dolayı olgun ve kuru ciltler için kullanılır. Yıpranmış kasları sakinleştirir. Bu nedenle spor faaliyetlerinden sonra yapılan masaj işlemlerinde kullanılır. Yağın hücreleri yenileyen etkisi vardır ve güneşten yanmış ciltlerin tedavisinde de kullanılır. Ayak tabanları ve hamilelik sırasında karın masajı için çok uygun bir yağdır. Glüten alerjisine dikkat etmek gerekir. ¦ Dr. Elham Eghbali I Doktoralı kimyacı olan yazarımız 15 yıldan beri kozmetik endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Firmalara verdiği danışmanlık ve ürün geliştirme hizmetlerinin yanında litokozmetik, phytokozmetik ve aroma bakımı hakkında eğitim veriyor.


 (kosmetik-akademie.eu).

BEAUTY FORUM 05/2010 59 Aylık Dergi

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-05-2010 18:34 - 3114 Okunma

Yazarlar

Herbalist ( Bitki Uzmanı ) Hicret Günhan
Sağlıksız beslenme sağlıksız yaşam demek
Durmuş Çelikli ( ZIT KÖŞE )
Alış veriş yaparken DİKKAT!

Ençok Okunanlar

Alıntı Yazarlar

Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Sağlığın korunmasında besin desteği gerekli midir?
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Kanda trombosit azalması ciddi hastalık nedeni
DR. Alp Sirman
Guatr riski taşıyor musunuz?
Herbalist Suna Dumankaya
Güzellik ve cilt bakımı için tarifleri
Prof. Dr. Erkan Topuz
Meme kanseri riskini doğru beslenerek azaltın
Prof. Dr. Ahmet Maranki
Öksürük için pratik bitkisel çözümler
Prf. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu
Hamile kalmak-yumurta sayısını artırmak için ?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Zevk veren şeyler neden yasaklanır
Esra Tüzün
Kalplere -80 derecede şifa
Doç . Dr . Akın YÜCE Hematoloji Uzmanı
Estetikte Son Trendler
Doç Dr. Teoman Kadıoğlu
Spermin bitmesi söz konusu değil
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez
Kahvaltının Yararları

Ençok Yorumlananlar